Robotteknik skall hjälpa oss när vi blir gamla

När man läser rubriker om robotar så får man ju genast upp bilder på de människoliknande maskiner som förekommer inom science fiction. Men de tekniker som satsas på när det gäller robotteknik handlar väldigt sällan om det.

En av de områden som projektet Robotdalen satsar på är ”hälsorobotik” som fokuserar på att underlätta till ett mer oberoende liv för gamla och rörelsehindrade. Två av de satsningar som kommit långt är äthjälpmedlet Bestic och fyrhjulingen Zoom Uphill som hjälper rörelsehindrade att komma ut i skog och mark.

Det roliga med det hela är att fokus ligger på att underlätta för ett bättre liv och inte enbart på att ersätta vårdpersonal. Dessa robotar är inte heller något som ligger långt i framtiden. En orsak till ökat intresse är att Sverige blir äldre och inom kort kommer belastningen att öka för vården.