Besiktningar i olika projekt är nödvändiga

Vad tänker du när du hör besiktning? Förmodligen att det är dags att åka till bilprovningen. Men det är inte bara bilar som besiktas. Även byggprojekt, husköp och företagsförvärv fordrar besiktningar. Varför utförs besiktningar och varför är de så viktiga?

Besikta bilen
Bilbesiktning är fastställd enligt lag och gäller åtminstone alla bilar yngre än trettio år gamla. Det finns olika grader av anmärkningar, som sträcker sig från att fixa ett litet fel utan att behöva komma tillbaka, till att få omedelbart körförbud och då bara få ta sig till närmaste verkstad. Besiktningen är till för att vi ska ha en säker trafikmiljö och den är obligatorisk. Givetvis är det en trygghet i att veta att bilarna på våra vägar är säkra i trafiken (även om vissa förare inte är det). Besiktningsmännen kollar även avgaser för att kontrollera så bilen inte avger för mycket miljöfarliga ämnen.

Köpa hus
Vid husköp är det pengarna som styr och med en besiktning får du som köpare en bättre översikt om vad det egentligen är du betalar för. Det är du som köpare som anlitar besiktningsmannen. Det kostar att anlita en besiktningsman men för de flesta, om inte alla, är det en försäkring om att de inte blir lurade. Skulle besiktningen visa på en massa fel har du bara förlorat kostnaden för besiktningen, istället för att ha gjort ett dåligt husköp. Är huset bra så har du investerat pengarna i ditt hus. Win-win situation. Tänk bara på att anlita en certifierad besiktningsman!

Byggprojekt
Även vid byggprojekt, stora som små, är det bra att begära en byggbesiktning. Vid avslutat arbete vill du säkert veta att arbetet utförts rätt och att det inte kommer bli problem med varken arbetet eller försäkringsbolag om något skulle hända. Du måste själv begära en byggbesiktning.

Köpa företag
Något som gemene man förmodligen inte reflekterar över, är hur det går till när man köper och säljer företag. Oftast anlitas konsulter som utför en företagsbesiktning. Den är till för att samla in information inför försäljning och ligger till grund för förhandlingar vid köpprocessen. I korthet innebär det att man tittar över företagets ekonomi och juridiska status för att inte bli lurad och för att se om det begärda priset är skäligt i förhållande till lönsamheten i företaget.

Besiktningar
Behovet av besiktningar i olika projekt är till för att du som köpare ska vara trygg och inte bli lurad. När en besiktning har utförts ligger alla korten på bordet och med den informationen gör du lättare dina val.

Nedan hittar du en rad länkar till besiktningar och certifieringssajter:

För bilbesiktning:

Här hittar du vilka som har certifiering att besikta din bil: http://www.swedac.se/

Företagsbesiktning:

 

Byggbesiktning:

Här hittar du certifierade byggbesiktningsmän: http://www.sitac.se

Överlåtelsebesiktning:

Här kan du läsa mer om vad som fordras av en besiktningsman vid husköp eller överlåtelsebesiktning som det kallas; http://www.bygging.se/overlatelse/Information.pdf .

Lycka till!