Laga bilen med plast?

Nu kan du kanske laga din bilkaross eller laga trasiga muskler med plast. Låter det omöjligt? Det kallas Shape Memory Plastics (SMP) och är en termoplastisk polyuretan. Hetta bara upp plasten så kommer den ihåg sin ursprungliga form.

Minnesplast
Bayer MaterialScience har utvecklat en så kallad minnesplast och gett den egenskaper som gör att den kan användas till bland annat bilkarosser, konstgjorda muskler och gångjärn. Plasten har en mängd andra användningsområden. Det som gör den så unik är att man med hjälp av endast en hårtork kan hetta upp plasten till 40 grader, och därefter återgår den till sin ursprungliga form. Den enkla reparationsprocessen gör att det i princip finns oändliga möjligheter att använda plasten.

Användningsområden
Som jag nämnde ovan kan man använda plasten till bland annat bilkarosser men även till temperatursensorer, konstgjorda muskler och gångjärn. Användningsområdena är oändliga tack vare dess speciella egenskap att den ”kommer ihåg” sin ursprungliga form. Skaparna av plasten ser möjligheterna att använda plasten inom allt från mekaniska konstruktioner till textilier, och sport och fritid.

Produktskydd
Minnesplasten kan även användas för produkt- och varumärkesskydd. Med hjälp av termoplastisk polyuretan (TPU) har man utvecklat graverade etiketter med färgade QR-koder (en mer avancerad form av EAN-kod) som gör att etiketterna bara kan läsas i sin permanenta form. Det gör att man kan lagra information, markera och identifiera produkter samtidigt som de är mycket svåra att förfalska.

Allroundplast
Det som gör SMP så speciellt förutom dess förmåga att återta sin ursprungliga form är att den går att använda inom så många olika områden. Med så enkla reparationsmöjligheter finns det stora möjligheter att utveckla ännu fler produkter av plasten.