Genier, allvetare och nördar

Kreativitet känner inga gränser och vem som helt kan bli uppfinnare oavsett hur man ser ut eller vad man har för bakgrund. Det är kenyanen Richard Turere, 13 år, ett bevis på. Han har uppfunnit en lösning för att skydda boskapen från de afrikanska rovdjuren.

idea

Richard Turere blev som nioåring ansvarig för att skydda familjens boskap från hungriga lejon. Han lade märke till att lejonen var rädda för ljus som rör sig och monterade blinkande lampor på staketet som omringade boskapen. Lamporna kopplade han till ett bilbatteri som drivs av solljus. Sedan dess har familjen inte förlorat några djur och Richard har installerat sin uppfinning på flera gårdar. Han har dessutom fått stipendium från en av Kenyas främsta skolor samt blivit inbjuden till en uppfinnarkonferens i Kalifornien.

Har du själv en bra idé eller lösning på ett problem som du tror fler skulle ha användning för. Kanske är det du som bär en av framtidens stora innovationer inom dig? Vill du att din idé ska bli verklighet finns det flera organisationer som kan hjälpa dig komma vidare. Det är viktigt att du skyddar din uppfinning med patent. Att uppfinna kräver mycket arbete, envishet och kunskap. Man brukar räkna med att det tar fem till åtta år innan man kan tjäna pengar på en uppfinning.